TELEFON: +36 20/ 975 1921

EMAIL: SOREG.ROZA@GMAIL.COM

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A KINEZIOLÓGIÁRÓL

A kineziológia a  test, lélek , szellem egységesítését szem előtt tartó, holisztikus szemléletű személyiség- és képességfejlesztő rendszer, amely különféle testi és lelki problémák esetén kiegészítő támogatást nyújthat, valamint preventív céllal is alkalmazható.

Szó szerinti jelentésében mozgástan. Az elnevezés testünk energiáinak mozgására utal, mivel kiegyensúlyozott állapotban azokra az állandó mozgás, áramlás a jellemző. Ha ez az áramlás elakad, akkor az testi, lelki, szellemi szinten akadályozza a fejlődést. Ezt nevezzük energetikai blokknak.

A blokkok oka lehet:
• negatív érzelmek felhalmozódása
• helytelen táplálkozás
• terhelő környezeti hatások
• kevés mozgás

A kineziológia többféle eljárást egyesít magában. A kínai öt elem tantól kezdve számos pszichológiai, neurológiai, viselkedés genetikai ismeretanyag épp úgy megtalálható benne, mint a Bach-virágterápia vagy a környezet- és táplálkozástudomány. Fontos eszköze az izomtesztelés.

A kineziológiai módszerek Magyarországon 1997 óta a természetgyógyászathoz tartozó hivatalosan elismert szakterület. Művelői a kineziológusok, akik izomteszteléssel foglalkozó terapeuták. A kineziológusok munkájukkal segítenek helyreállítani a szervezetben a szabad energiaáramlást a kliens egészségével, életével, tevékenységével kapcsolatos probléma vonatkozásában.  Nem diagnosztizálnak, nem javasolnak gyógyszereket. Nem gyógyítanak és nem helyettesítik, hanem kiegészítik az orvosi kezelést, amennyiben betegségről van szó.  

A kineziológus szakképzettség megszerzéséhez legalább érettségivel kell rendelkezni. Először egészségügyi és természetgyógyászati általános képzésen kell részt venni és azokból vizsgát tenni, majd  ezt követi a kineziológiai  szakmai vizsga. Jelenleg hazánkban a 3 kineziológiai ágból lehet vizsgázni, azaz kineziológus szakképesítést szerezni. Az  ismeretek megszerzése az adott tananyag oktatására jogosult szakembereknél tanfolyamokon, továbbképzéseken történik. A vizsgákat jelenleg a GYEMSZI szervezésében állami vizsgarendszer keretei között lehet letenni, régebben ennek elődjénél, az ETI-ben történt mindez.

Az okleveles kineziológusnak, amennyiben egészségügyi tevékenységként szeretné folytatni a munkáját, kérnie kell felvételét az egészségügyi szakdolgozók alapnyilvántartásába. A kineziológiai praxis folytatásához működési engedéllyel kell rendelkeznie, amit megfelelő személyi és tárgyi feltételek megléte esetén a Népegészségügyi Intézet területileg illetékes hivatala állít ki. A praktizáló kineziológus számára kötelezően előírt a kamarai tagság és a szakmai továbbképzés, dokumentációs és titoktartási kötelezettsége van, valamint rendelkeznie kell szakmai felelősség biztosítással is.

A kineziológus munkája során információgyűjtés céljából izomtesztelést végez és integráló korrekciókat hajt végre.

Az izomtesztelés, amely minden kineziológiai irányzatnak lényeges összetevője, egy eszközök nélkül végezhető tesztelési eljárás az energiablokkok azonosítása céljából. A tesztelő személy az adott izmot energiával ellátó meridián energiáját érzékeli a tesztelés során. Az izomtesztelés egy olyan eljárás, amelyhez az embereknek saját tapasztalatra van szükségük, hogy megértsék. Kezdetben orvosok és testnevelők használták hosszú éveken keresztül, hogy mérjék az izomműködést és annak hatékonyságát.

Az izomteszt során egy meghatározott izmot gondolatban elkülönítünk a többi izomtól és ellenőrizzük a működését. Ily módon feltárhatjuk az izomrendszernek az energiarendszerrel összefüggő kiegyensúlyozatlanságát. Az izomtesztelés valójában az izomműködés ellenőrzése, annak vizsgálata, hogy bizonyos konkrét körülmények között egy adott izom tart vagy nem tart.

Ez egy ősi mechanizmus a szervezetben. Negatív stressz esetén a testben található összes mozgatóizom energiaellátottsága lekapcsol. Mindez abból a célból történik, hogy valamennyi izom képes legyen az agyból érkező, az adott helyzetben megfelelőnek talált újabb parancs fogadására. Minden egyes ilyen lekapcsolásra  és a lekapcsolás körülményeire tudattalan szinten emlékezünk. Végső soron ezeket a kikapcsolásokat tudjuk beazonosítani izomteszteléssel. Információkat gyűjthetünk arról, hogy a kikapcsolás mikor történt és kivel, mivel volt összefüggésben.

Tudatos emlékezetünktől függetlenül a fogantatásunktól kezdődően a jelen pillanatig életünk minden eseményét rögzítjük. Mindenkit érnek negatív hatások, traumák, amiket nem mindig sikerül feldolgozni. Az életünk során átélt negatív élményeink stresszként raktározódnak a szervezetünkben. Ezek a negatív emlékek az eseményből, annak érzékeléséből és az átélt érzelemből tevődnek össze és akadályokat képeznek a szabad energiaáramlásban. Az ilyen akadályoknak, más néven energetikai blokkoknak  számos negatív következménye lehet. Különféle testi és lelki bajokként mutatkozhatnak meg, de ilyen energetikai blokkoltságra utalnak az olyan viselkedésbeli elakadások, amikor csak reagálni vagyunk képesek egy adott stresszes szituációban, szabad választásunk, kreativitásunk blokkolt.

A kineziológia eszköze az izomtesztelés, ennek segítségével tudjuk beazonosítani az energetikai kiegyensúlyozatlanságokat. Lelki és élettani folyamataink befolyásolják az izmaink funkcionális állapotát. Izmaink feszültségi állapota, a normál fiziológiás izomtónus stresszhelyzetben megváltozik. A lerakódott stressz, negatív érzelem vagy gondolat felszínre hozva szintén előidézi ezt a változást, sőt ennek az izomreakciónak a kiváltásához elég egy nyomasztó szituációra vagy egy bizonyos személyre akár gondolni is. Ezt az izomtónusbeli változást figyeli a kineziológus, amikor izomtesztelést végez. A gyakorlatban ez úgy történik, hogy a kineziológus a vizsgálandó üggyel kapcsolatos kérdéseket tesz fel, miközben enyhe nyomást gyakorol a vizsgált személy kinyújtott karjára, és megfigyeli az izomtónust. Az izomtónus erős lesz minden olyan esetben, ami igaz, jótékony és támogatja az életet. Az elgyengülő izom azt jelzi, hogy az adott inger nem igaz, negatív vagy életellenes.

Az izomtesztelés segítségével a tudatalattiban lévő feldolgozatlan információt felszínre tudjuk hozni.

A kineziológiai kezelés során visszakeressük az adott ügy szempontjából releváns múltbeli negatív eseményeket és az ezekhez kapcsolódó negatív érzelmeket különféle korrekciós gyakorlatokkal eltávolítjuk. Negatív hatással rendelkező élményeink bármely életkorban keletkezhetnek, gyermekkorban, születéskor, magzati élet során. Meghatározó lehet az a közeg is akár, amely családunkban a fogantatásunk előtt jellemző volt. Olykor pedig generációkon át hozott ismételt negatív mintától kell megszabadulnunk, hogy egyensúlyban működhessünk. Az izomtesztelés egy gyors és megbízható eszköz az információ megszerzéséhez, tiszta választ ad, amely nem képezi további találgatások alapját. A kezelést mindenkor a kliens irányítja (nem tudatos szinten) az általa közölt izomválaszok segítségével.

A kineziológiai kezelést más néven kineziológiai oldásnak is hívják. Az elnevezés maga az energiablokkok feloldására utal. A kineziológiai oldás során a kineziológus izomteszteléssel beazonosítja az adott probléma/ügy hátterét képező feldolgozatlan, emiatt tudatalattiba  süllyedt  eseményeket, traumákat.  Ezt követően különféle kineziológiai gyakorlatok alkalmazásával támogatja kliensét a problémához kapcsolódó negatív érzelmi töltés eltávolításában.  A legtöbb esetben a végeredmény egyfajta fellélegzés, oldottság és ebben a kiegyensúlyozott lelkiállapotban nagy valószínűséggel lehetővé válik felismerni azt, hogy azt adott problémát tekintve mi a megoldás.

A kezelés egy rövid beszélgetéssel kezdődik, melynek során meghatározzuk azt a célt/ügyet, amivel kapcsolatban javulást szeretnénk elérni.  A munkát izomteszteléssel folytatjuk, amely általában úgy történik, hogy álló vagy ülő helyzetben a kliens előre nyújtott karjaira a kineziológus enyhe nyomást gyakorol és megfigyeli az izomtónust. Ez kétféle eredményhez vezethet: a megfigyelt izom tart vagy nem tart. Először az ún. előteszteket kell elvégezni, amelyek során meggyőződünk arról, hogy megbízható izomválaszokat kapunk. Megvizsgáljuk, hogy az adott jelzőizomként használt izom megfelelő módon képes az elernyedésre és az összehúzódásra vagy nem, illetve energetikailag működőképes állapotban van vagy nincs.  Amennyiben az izomműködést ellenőrző lépések bármelyikénél nem a megfelelő izomjelzés érkezik, akkor korrigáljuk a jelzőizom működését néhány egyszerű légzőgyakorlattal, akupresszúrás pontok stimulálásával vagy az is gyakran előfordul, hogy egyszerűen csak vizet kell inni.

A kezelés során kulcsfontossága van annak, hogy az izom működőképes legyen, mert a továbbiakban a kineziológus kérdéseket tesz fel, amelyre a választ az adott jelzőizmon keresztül teszteli. Tehát azt vizsgáljuk, hogy egy adott inger, amely lehet egy kimondott szó, egy kérdés is akár, milyen változást idéz elő a testben.  Ez a változás, ami a testben létrejön tudatalatti irányítás alatt van és igazságdetektorként működik. Ezen a módon tehát fel tudjuk térképezni, hogy az aktuális problémával/üggyel összefüggésben milyen  életkorban történtek olyan események, melyek során stressz rakódott le, azaz meghatározzuk a megoldatlan érzelmi stresszt és az akadályozó gondolati beidegződéseket.
Miután azonosítottuk és felismertük a probléma hátterében álló érzelmi stresszt, speciális korrekciós technikák alkalmazásával oldjuk. Ez lehet például valamilyen kisebb-nagyobb mozgásos gyakorlat, vizualizáció, akupresszúrás pont érintése, színek, esszenciák alkalmazása. A kineziológus izomteszteléssel választja ki az éppen megfelelőt.

Az oldás hatására csökken a negatív érzelem intenzitása,  növekszik a tudatosság, amely kreatív, intuitív megoldáshoz vezet. A hatás megerősítésére a kitesztelt gyakorlatokat bizonyos ideig még otthon is alkalmazni kell, ez segíti az öngyógyító reflex felébredését és növeli a testi, lelki, szellemi erőt.

Bármely testi, lelki, szellemi probléma esetén segíthet, amely fájdalom vagy félelem következménye, és amelyben pozitív változást szeretnénk elérni. Az érzelmi stressz oldásával sok fizikai tünet határozottan javul vagy eltűnik, kiegyensúlyozott lelkiállapot teremtődik, kreatív hozzáállás alakul ki, megnövekszik az intuitív képesség.

akne, allergia, alvászavarok, asztma, baleseti trauma, beilleszkedési nehézségek, beszédzavarok, bőrproblémák, családi konfliktusok, depresszió, diszlexia/diszgráfia/diszkalkulia, döntésképtelenség, elhízás, emésztési zavarok, energiahiány, evészavarok, fájdalmak, fáradékonyság, félelmek, figyelemzavar, fizikai és lelki traumák, fóbiák, függőségek, gyomorfájdalmak, hajhullás, hallászavar, hasmenés, hátfájdalmak, hiperaktivitás, idegesség, immunrendszer erősítése, izomgörcsök, izomproblémák, keringési problémák, klimax, kiútkeresés, kommunikációs problémák, koncentrációzavar, koordinációs problémák, krízis szituációk, krónikus fáradtság, látászavar, légzés zavarok, lelki eredetű problémák, meddőség, memóriazavarok, menstruációs zavarok, migrén, munkahelyi problémák, neuralgia, nőgyógyászati problémák, nyakfájdalom, önbizalomhiány, önértékelési zavar, pajzsmirigy problémák, posztoperációs problémák, premenstruációs szindróma, prosztata problémák, pánikbetegség, párkapcsolati problémák, reuma, rossz közérzet, sokk, stressz, székletvisszatartás, székrekedés, szenvedélybetegségek, szorongás, tanulási problémák, teniszkönyök, térdfájdalmak, utazási nehézségek, útkeresés, vállfájdalmak, végtagfájdalmak, viselkedészavarok, vizelettartási problémák stb.

Felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt ajánlott életkortól függetlenül. 6 évesnél fiatalabb gyermekek esetében elsődlegesen az édesanyával dolgozunk.
Bárkinek ajánlott, aki az életében valamilyen nehézséget tapasztal és kellőképpen tudatos abban a tekintetben, hogy felismerje: változtatásra, fejlődésre van szüksége. Aki tisztában van azzal, hogy probléma és megoldás csakis együtt létezhet és ha pillanatnyilag nem találja a megoldást, tudja, hogy magasabb nézőpontra van szükség, ahonnan jobban átlátható a helyzet. Aki ezért a célért hajlandó tenni is valamit és vállalja a felelősséget a változásokért. Valamint igényel és elfogad ehhez egy segítő személyt, a kineziológust, aki szeretettel támogatja ezen az úton. 

Ezt számos tényező befolyásolhatja, beleértve az alany azon akaratát, hogy részt vállaljon a helyzet megjavítására irányuló felelősségből. A javulás gyors lehet, ha az egyén készen áll és akarja a változást.  A kineziológus csak azért vállalhat felelősséget, hogy a munkáját mindenkor lelkiismeretesen és a legjobb tudása szerint végzi, mert azzal tudja maximálisan segíteni a hozzá fordulót  a kívánt változások létrehozásában.

Egyénenként eltérő, hogy hány kineziológiai kezelésre van szükség. Van amikor egyetlen alkalom gyors és látványos eredményre vezet. A legtöbb esetben 3-6 kezelés elegendő szokott lenni.  Az egyes alkalmak között szintén teljesen változó, hogy mennyi időnek kell eltelnie, mert a változásoknak be kell épülnie, integrálódnia kell és ennek is  teljesen egyéni üteme van. Általában a második találkozásnál valószínűsíthető, hogy hány további kezelésre van még szükség az adott probléma vonatkozásában.  A kezelés gyakoriságáról, a blokkmentes állapot eléréséről az izomteszteléssel kapott információt vesszük alapul, tehát ez is a kliens irányítása alatt történik és nem a kineziológus önkényesen hozott döntéséről van szó.

A kineziológia a stressz okozta problémák leküzdésében bizonyítottan eredményes, a legtöbb kezelésnek szinte azonnali pozitív eredménye van. Mégis, hogy biztosan segít-e majd ez a módszer azt számos tényező befolyásolhatja. Főként a kliens azon szándéka, törekvése, hogy valóban minden szinten akarja-e a változást és hajlandó ezért felelősséget vállalni. A kineziológus felelőssége abban áll, hogy  munkáját mindenkor lelkiismeretesen és a legjobb tudása szerint végzi, mert azzal tudja maximálisan segíteni a hozzá fordulót  a kívánt változások létrehozásában.

Annak, ha néhányan mégsem látnak eredményt, a következő okai lehetnek:
• csak kényszerből jöttek el, és valójában nem vettek részt a folyamatban
• nem voltak hajlandóak a megbocsátásra önmaguk és mások irányában
• nem voltak hajlandóak lemondani a haragról és a félelemről
• nem vettek részt megfelelő számú kezelésen
• visszatértek ugyanabba a negatív környezetbe és újraprogramozták a régi félelmeket
• nem végezték el otthon a megerősítő gyakorlatokat
• nem vették a fáradtságot, hogy megfigyeljék magukon a változásokat

Fordulj hozzám bizalommal

Lépj velem kapcsolatba, hogy közösen feltárjuk azokat a jelenségeket, amelyek az eddigiek során életedet negatív irányban befolyásolták és együtt megoldást találjunk arra, hogy belátható időn belül kiegyensúlyozottan és boldogan élhess!
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. A honlap használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. A honlap használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.